Вятърът може да реши енергийните нужди на човечеството

Едно от изследванията показва, че енергията от вятъра надхвърля потребностите на човечеството 20 пъти

Едно от изследванията показва, че енергията от вятъра надхвърля потребностите на човечеството 20 пъти

Потребностите на човечеството могат да бъдат задоволени само с енергия от вятъра. До този извод стигнаха две независими групи американски специалисти, предаде ИТАР-ТАСС.

Изводът обаче незабавно предизвика критики, че твърдението е несериозно, защото не отчита сложността на икономическите и технологичните пречки за реалното повсеместно използване на вятърни централи.

Според едното изследване, извършено от специалисти на калифорнийския филиал на вашингтонския научен институт „Карнеги“, енергията от вятъра надхвърля потребностите на човечеството 20 пъти. Затова според климатолога Кен Калдейр „въпросът в действителност зависи не от наличието на ресурси, а от икономически и инженерни решения“. Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър“.

Второто изследване на екип от Станфордския университет е публикувано в сп. „Протоколи на Американската академия на науките“ (PNAS). Учените, ръководени от Марк Джейкъбс, оценяват потенциала от вятърната енергия на планетата като малко по-нисък, но пак са убедени, че той е напълно достатъчен за сегашните потребности. 

За да се използва той, е необходимо съществуващите ветрогенератори да бъдат увеличени 100 пъти. Никой обаче не знае икономически и технологично приемлив начин за решаване на тази задача. Затова според някои тези изследвания са откъснати от действителността.  (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!