Земята е по-топла днес, отколкото през 70% до 80% от последните 11 300 години

Проба лед от западна Антарктика, с чиято помощ може да се определи историята на температурата на тази локация. Снимка: University of Oregon

Проба лед от западна Антарктика, с чиято помощ може да се определи историята на температурата на тази локация. Снимка: University of Oregon

Използвайки данните от 73 локации по света, учени успяха да възстановят историята на температурата на Земята до края на последната Ледникова епоха. Резултатите показват, че планетата е по-топла сега, отколкото през 70% – 80% от времето през последните 11 300 години.

Още по-тревожни, според публикацията, са прогнозите за глобалната температура през 2100г. На практика всеки климатичен модел, разгледан от Междуправителствения Панел по Климатичните Промени (IPCC), предвижда планетата да се затопли повече от когато и да е било през периода от 11 300 години, известен като Холоцен. 

Докато повечето изследвания върху историята на климата се концентрират върху последните 2 000 години, това на учените от Харвард и Университета на щата Орегон удължава значително проучвания период. Според експертите, по този начин климата в наши дни се поставя в по-широк контекст.

„Вече знаехме, че в глобален мащаб Земята е по-топла днес, отколкото е била през повечето от последните 2 000 години“, казва водещият автор на публикацията Шон Маркот. „Сега знаем, че е по-топла от по-голямата част от последните 11 300 години“.

Учените комбинирали данните от 73 места по света за да получат по-широка перспектива за условията на планетата в миналото.

„Когато се съсредоточиш само върху една част от света, историята на температурата може да бъде повлияна от регионални климатични процеси, като Ел Ниньо или мусонни вариации“, казва един от съавторите на изследването – Питър Кларк. „Когато се комбинират данни от места по целия свят, тези регионални вариации се усредняват и може да се получи по-ясна представа за глобалната температурна история на Земята“, обяснява Кларк.

Изследователите показват, че за последните близо 5 000 години Земята средно се е охладила с около 0,72 градуса по Целзий. Но от 100 години насам, планетата се затопля, а температурата се е покачила със същата стойност. Най-значителни са промените в северното полукълбо, където са съсредоточени повече земни маси и по-голяма популация хора.

Климатичните модели предвиждат, че температурата ще се покачи с още 1,1 до 6,39 градуса по Целзий до края на века. В най-голяма степен тази стойност ще зависи от въглеродните емисии.

„Най-тревожното е, че затоплянето ще бъде значително по-голямо от когато и да е било през последните 11 300 години“, казва Кларк. (Източник: Oregon State University)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!