5 въпроса, свързани с Иисус Христос, на които науката още търси отговор

Картината "Проповед на планината" от Карл Блох.

Картината "Проповед на планината" от Карл Блох.

Докато християни по цял свят се събират, за да отпразнуват един от най-големите празници в християнската вяра, учени продължават да се опитват да разбулят мистерията около личността на Иисус.

Повечето историци са съгласни, че Христос е бил истинска личност, но описаните в древните документи свръх-естествени събития, свързани с живота и смъртта му, правят разграничаването на фактите от легендата изключително трудно.

Ето 5 въпроса, на които науката все още се опитва да даде ясен отговор.

1. Кога е роден Иисус?

Повечето християни празнуват раждането на Иисус на 25 декември, но учените са почти единодушни, че това не е датата, на която се е родил той. Дори годината – обикновено поставяна между 2 г. пр.н.е. и 7 г. пр.н.е. – е въпрос на спекулации. 

През 2008 г. астрономът Дейв Ренеке изказва тезата, че Витлеемската звезда може всъщност да е била рядко съединение на Сатурн с Венера, което изглеждало като ярка светлина в небето. Изчисленията на Ренеке показват, че това космическо явление се е случило на 17 юни през 2 г. пр.н.е. Такова съединение е настъпило също и през месец октомври през 7 г. пр.н.е.

2. Бил ли е женен Иисус?

Някои учени смятат, че е възможно Иисус да е бил женен за Мария Магдалина. В евангелието на Филип ясно се разчитат следните думи, въпреки лошото състояние на манускрипта: „Трима винаги ходеха с Господа: Мария, неговата майка, сестра й, и Магдалина – тази, която наричаха негова спътница“. В „Евангелие на жената на Иисус“, документ, за чието съществуване беше съобщено през 2012 г., има част от текста, която започва с: „И Иисус им казал: Жена ми…“

3. Ходил ли е по вода Иисус?

Има различни версии за това как Иисус е успял да извърши това свое „чудо“. Според някои учени той наистина е ходил по вода, но тогава тя е била замръзнала. По време на период на застудяване, когато температурата паднала до -4 градуса по Целзий, на повърхността на Галилейското езеро може да се е образувала частична ледена кора, която трудно се забелязвала. Разбира се има всевъзможни други версии – за пясъчна ивица в езерото и т.н.

4. Кога е умрял Иисус?

Няколко източника описват смъртта на Иисус и неговото разпъване на кръста. Според християнските евангелия небето притъмняло – като чудо или предзнаменование за тежките времена, които предстоят. Астрономи посочват, че е възможно смъртта на Иисус да е съвпаднала със слънчево затъмнение през 29 г. или друго през 33 г. 

5. В Торинската плащеница ли е било загърнато тялото на Иисус?

Автентичността на Торинската плащеница все още е оспорвана и дебатирана в научните среди. Радио-въглеродни тестове, проведени в три различни лаборатории през 80-те, показали, че артефактът е на 800 години и вероятно е направен през средните векове – между 1240 г. и 1390 г. Тази оценка, разбира се, не се признава от всички учени.

Ново изследване от тази година сочи, че е възможно неутронни излъчвания, по време на древно земетресение в Йерусалим, да са създали образа в плащеницата и да са изменили строежа й, така че да изглежда като средновековен фалшификат. (Източник: Лайв сайънс)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!