Анти-Нобели 2013: науката зад лягането и ставането на кравите и тичането по вода

Снимка: Dave Wild (CC BY-NC 2.0)

Снимка: Dave Wild (CC BY-NC 2.0)

Двадесет и третата церемония по връчване на „анти-Нобеловите“ награди Иг-Нобел се проведе на 12-и септември и по традиция удостои с престижното отличие редица нетрадиционни и забавни научни открития. За пръв път победителите получиха и парична премия – банкнота от 10 трилиона зимбабвийски долара, чиято стойност се равняват на около 4 щатски долара.

Призовете се връчиха в 10 отделни категории. За постижения в психологията бяха удостоени с наградата учени от Франция и техен американски колега. Колективът е успял да докаже, че хората, които си мислят, че са пияни се смятат за по-привлекателни.

Иг-Нобел в областта на биологията и астрономията заслужиха учени от РЮА, Швеция, Австралия, Великобритания и Германия. Те откриха, че в случай, че се загубят торните бръмбари могат да се ориентират по Млечния път.

Наградата за мир си разделиха президентът на Беларус Александър Лукашенко и органите на реда в страната. Държавникът беше отличен за решението му да забрани ръкоплясканията на публични места, а белоруските правоохранителни органи – за това, че са арестували еднорък нарушител на забраната.

Масанори Ниими от университета „Тейкио“ и негови колеги взеха наградата за медицина за изследването на ефектите от слушането на музика при мишки претърпели трансплантация на сърцето. Оказва се, че операта „Травиата“ на Верди удължава средно с около четири пъти живота на мишките.

В категория „Вероятности“ беше отличен Берт Толкамп от шотландския Селскостопански колеж и негови колеги. Те направили две взаимосвързани открития. Първото е, че колкото по-дълго лежи една крава, толкова по-голяма е вероятността тя в скоро време да стане. Второто е, че веднъж щом стане не е никак лесно да се предвиди кога ще легне отново.

Наградата за физика пък бе присъдена на научен колектив, който доказа, че някои хора биха могли да бягат по повърхността на езеро, ако те и езерото са… на Луната.

Призът за инженерни постижения в сферата на сигурността се присъди на американеца Густано Пизо за изобретената от него система срещу похитители на самолети. Джаджата спуска похитителя през система от скрити отвори. След това той бива пакетиран и спуснат с парашут на земята, където вече уведомените по радиостанция полицаи го чакат, за да го арестуват. 

Един от акцентите на тазгодишните награди бе опера в четири акта, посветена на двама инженери и изобретението им – центрофуга, в която бременните жени могат да раждат по-лесно (която никога не е използвана и е наградена с Иг-Нобел през 1999 г.)

По традиция церемонията се проведе в Харвардския университет в Бостън, щата Масачузетс, а наградите бяха връчени от петима настоящи носители на Нобелови награди.

Ето и запис на цялото събитие:

(Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: