Авантюрист ще повтори експедиция на Шакълтън

Тим Джарвис и неговите спътници ще се опитат да прекосят 1480 км с малка лодка в "реконструкция" на пътешествието на Шакълтън от 1916г. Снимка: timjarvis.org

Тим Джарвис и неговите спътници ще се опитат да прекосят 1480 км с малка лодка в "реконструкция" на пътешествието на Шакълтън от 1916г. Снимка: timjarvis.org

Авантюристът Тим Джарвис, който се прочу, след като повтори експедицията на Дъглас Моусън в Антарктида, тръгна по море с малка спасителна лодка при обстоятелства, дублиращи тези по време на пътешествието на Ърнест Шакълтън през 1916 г., съобщи Франс прес.

Джарвис и други петима пътешественици напуснаха остров Елефант, за да се опитат да прекосят Южния океан и да стигнат до остров Южна Джорджия. Разстоянието между двата острова е 1480 км. Шестимата пътешественици носят със себе си единствено ограничен брой хранителни продукти и уреди за навигация, които навремето позволили на експедицията на Шакълтън да стигне до Южна Джорджия.

След като прекарат 16 дни в морето, пътешествениците трябва да стигнат до старото китоловно пристанище Стромнес на острова. „Даваме си сметка за опасностите, но възлагаме много надежди на този малък плавателен съд и разчитаме на сплотения си колектив, за да почетем легендарната експедиция на Шакълтън, заяви Джарвис, който е с двойно гражданство – британско и австралийско. Новата експедиция освен това ще ни припомни, че тази част на света е изключително красива.“

През 1914 г. Шакълтън тръгва по море с кораба „Ендюранс“ и 27-членен екипаж, надявайки се да прекоси пеш Антарктида между морето Уедъл и морето Рос. Пътешествието продължава две години и завършва с неуспех, но изпитанията пред които се изправят Шакълтън и неговите спътници превръщат историята в легенда.

„Ендюранс“ попаднал в капан сред ледовете в Антарктида и бил изоставен. Шакълтън и членове на екипажа потърсили убежище на остров Елефант. След като разбрали, че никой няма да им се притече на помощ, те взели ограничен брой хранителни продукти със себе си и поели към остров Южна Джорджия.

Този епизод от експедицията завършил щастливо и те стигнали до острова. Няколко месеца по-късно Шакълтън се върнал, за да се притече на помощ на останалите членове от екипажа.

Шакълтън е сред най-големите фигури в историята на изследванията на Антарктида заедно с норвежеца Руал Амундсен, който през 1911 г. стана първият човек, стъпил на Южния полюс, австралиеца Моусън и британеца Робърт Скот. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: