Българска полярна експедиция пристигна на о-в Ливингстън

Антарктическата база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън, която е надградена и се превръща в постоянна база за българите на 11 декември 1993г. (кликни за по-голяма весрия). Снимка: Любомир Иванов

Антарктическата база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън, която е надградена и се превръща в постоянна база за българите на 11 декември 1993г. (кликни за по-голяма весрия). Снимка: Любомир Иванов

Основната група от български полярници акостира рано тази сутрин (04.00 часа) при изключително тежки условия на българския бряг на о-в Ливингстън, съобщи по телефона ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Преди броени дни той се завърна в Чили след успешно покоряване на най-студената точка на планетата – Южния полюс и се присъедини към основната група български учени от 21-та експедиция, които на о-в Ливингстън ще работят по редица международни проекти.

Проф. Пимпирев разказа, че групата е пристигнала по график на Българската полярна база „Св. Климент Охридски“ с испанския военен кораб „Есперидес“ („Hesperides“).

Времето било изключително неблагоприятно. Силна буря, вятър и вълни над 4 м силно затрудниха акостирането на българите. Те са слезли на брега с една надуваема лодка „Зодиак“ („Zodiak“).

Поради силното вълнение лодката се обърнала сред ледовете, но за щастие всички полярници са невредими. На брега са ги посрещнали с топъл чай и супа петимата българи, които са на базата от самото й отваряне този астрален сезон. Багажът на групата е разтоварен на съседната испанска база „Хуан Карлос Първи“ и при подходящи условия ще им бъде докаран от испанските колеги.

Въпреки перипетиите нашите изследователи се чувстват добре и са готови да започнат работа по своите проекти. Тази година те са свързани с изследване на глобалните климатични промени, биологично изследване на определени групи водорасли, изследвания свързани с аклиматизацията при екстремни условия и влиянието на екстремните условия върху човешката кожа.

Заедно с българските учени на Базата ще работят и техни колеги от Испания, Португалия, Аржентина и Бразилия, разказа проф. Пимпирев. След броени дни за българската база заминава и последната група български полярници, към които в Чили ще се присъединят и трима португалски учени, които ще продължат дългогодишните си изследвания за глобалното затопляне в района на о-в Ливингстън. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: