Изследователи твърдят, че най-здравословната топла напитка е чай от листата на кафеените растения, пише в. „Дейли мейл“. Според тях този вариант е по-здравословен и от традиционния чай и от кафето.
Колектива анализирал листата на кафето включва учени от Кралските ботанически градини в Кю, Лондон и френски специалисти от Монтпелие.
Те смятат, че по-широката употреба на листата се възпрепятства от изключителната популярност на традиционната форма на кафето, въпреки че то далеч не е толкова здравословно.
След като изследвали 23 вида кафеени растения и открили предпоставки за много положителни здравословни ефекти, учените се надяват, че предложената от тях напитка ще може да се наложи в съревнованието с кафето и традиционния чай.
Д-р Аарон Дейвис – ботаник в Кю – казва, че в седем от кафеените растения имат високо съдържание на магниферин – съставка, която обикновено се среща в мангото. За магниферина се смята, че има антивъзпалителни свойства, че спомага за понижаването на нивата на холестерола, предпазва невроните в мозъка и намалява риска от диабет.
В листата на кафеените растения открили и висока концентрация на антиоксиданти, за които пък се вярва, че са полезни срещу сърдечни болести, диабет и рак.
Към средата на 19-ти век, напитката от листа на кафе била провъзгласявана за следващия чай. Хора описвали ефекта й като ободряващ и премахващ глада и умората. Някой, обаче, я намирали за напълно негодна за пиене. (Източник: БТА)