Дания е най-щастливата страна в класация на ООН, България е на 144-то място

Според класацията на ООН в Дания хората са най-щастливи. Снимка: kmaschke/flickr (CC BY-SA 2.0)

Според класацията на ООН в Дания хората са най-щастливи. Снимка: kmaschke/flickr (CC BY-SA 2.0)

ООН публикува класация на страните в света на база на оценка за това колко са щастливи жителите им. На първите места в класацията са Дания, Норвегия, Швейцария, Холандия и Швеция.

Проучването е направено в периода 2010-2012 година. Общо в рейтинга са намерили място 156 държави, сред които България е на 144-то място, изпреварена от Афганистан и следвана от Ботсвана. В съставянето на класацията са участвали специалисти в сферата на икономиката, психологията, статистиката и други области на научното познание.

Като критерии за оценка те са избрали шест фактора, сред които реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, възможност да разчиташ на друг човек при затруднения, субективното усещане за свобода при вземането на решения, щедрост (на базата на благотворителност) и възприятие за корупция.

В първата десятка са намерили място също Канада, Финландия, Австрия, Исландия и Австралия. Израел е на 11-о място. Във втората десятка са САЩ (17) и Нова Зеландия (13). Русия е на 68-о място, а Албания е на 62-ро. Косово е на 83-та позиция.

Някои европейски страни са във втората стотица на рейтинга. Сред тях са Сърбия (106), Босна и Херцеговина(107), Унгария (110) и Македония (118). Най-нещастната страна в света е Того. Пред нея се нареждат някои други африкански страни като Гвинея, Танзания, Руанда, Бурунди, ЦАР и Бенин.

Цялото изследване можете да намерите тук.

(Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!