Днес ще бъде изяден първият в историята хамбургер с месо от стволови клетки

Бургери с подобни размери с месо от стволови клетки няма скоро да станат масово достъпни. Изображение: Boy.pockets (CC BY 3.0)

Бургери с подобни размери с месо от стволови клетки няма скоро да станат масово достъпни. Изображение: Boy.pockets (CC BY 3.0)

Днес в Лондон ще бъде представен и впоследствие изяден първият в историята бургер с месо от стволови клетки.

Месото е с тегло 141 грама и е продукт на усилията на проф. Марк Пост от университета на град Маастрихт в Холандия. Разходите по неговото отглеждане възлизат на 215 хиляди британски лири (около 330 хиляди долара).

„Лабораторно-отгледаното“ месо ще бъде приготвено и изконсумирано в лондонски ресторант, чието име се пази в тайна. Отначало бе планирано хамбургерът да бъде направен от известният британски кулинар Хестън Блументал, но впоследствие се оказа, че в ролята на готвач ще влезе самият проф. Марк Пост. Отговорната мисия по дегустация пък ще бъде поверена на двама журналисти доброволци.

Месото в бургера е създадено от 20 000 отделни мускулни влакна, отгледани от стволови клетки на крава. Тези отделни пластове впоследствие били „съединени“ и смесени с култивирани по сходен начин мастни клетки. Полученото по този начин месо било смляно, а за да му се придаде и обичайния червен цвят бил добавен хранителен оцветител. В бъдеще специалистите планират да отгледат в месото и миоглобин, който естествено да оцветява месото.

Оценка на ресурсите, необходими за производство на синтетично месо, направена от Оксфордския университет показва, че са нужни 99% по-малко земя, отколкото за отглеждането на домашни животни, а също от 82% до 96% по-малко вода. Освен това количеството на изхвърлените парникови газове е с 78-95% по-малко.

Естествено, производствената цена на истинското месо е несравнима с тази на първия изкуствен хамбургер, но холандският екип се надява драстично да я понижи чрез индустриализация на процеса.

От британската агенция за хранителни стандарти заявиха, че преди да започне продажбата на подобен вид изкуствено месо, то трябва да бъде подложено на необходимата проверка за оценка на безопасността му за здравето на хората. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!