Древен микро-континент е скрит под лава в Индийския океан

Островите Мавриции и Реюнион – две добре известни туристически дестинации – крият под себе си древен микро-континент, твърдят учени в ново изследване. 

Континенталния фрагмент, наречен Мавриция, се е откъснал преди 60 милиона години, когато Мадагаскар и Индия са се разделили и е останал скрит под огромна маса от лава.

Такива континентални фрагменти изглежда са по-често срещани, отколкото се смяташе до сега.

Разкъсването на континенти често се свързва с огромни „балони“ от нажежена скала, които се издигат от дълбините и „размекват“ тектоничните плочи над себе си. Този процес предизвиква разделянето на плочите на мястото.

Учените смятат, че източна Гондвана е претърпяла  подобно нещо преди 170 милиона години – в началото се е отделила една част, която впоследствие се е фрагментирала на Мадагаскар, Индия, Австралия и Антарктика. С течение на времето те „мигрирали“ до сегашната си позиция. 

Ако зоната на фрагментиране лежи на ръба на земна маса (в този случай Мадагаскар/Индия), части от нея могат да се откъснат. Сейшелските острови са известен пример за това. В своето изследване международният екип от геолози показва наличието на още фрагменти.

Учените изследвали пясъчни частици от лава от плажовете на Мавриции. Тези частици съдържат полускъпоцененни циркони на възраст между 660 и 1970 милиона години, което се обяснява с това, че цирконите са били пренесени от лавата, докато си е проправяла път през континентална кора на такава възраст.  

Датировката била допълнена и с преизчисление на процесите свързани с тектоничните плочи, което показва точно как и къде са попаднали фрагментите в Индииския океан. 

Изследването е публикувани в Nature Geoscience (Източник: Helmholtz Centre Potsdam – GFZ German Research Centre for Geosciences)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!