Древна гора се показа на бял свят от топящ се ледник

Ледникът Менденхол

Ледникът Менденхол

Топящ се глетчер в Аляска освободи от ледената си прегръдка останки от гора, чиято датировка разкри дървета на 2350 години.

Древният лес се появи на бял свят вследствие на отстъпването на ледника Менденхол, който се намира на около 20 км от град Джуно. Зоната откъм западния край на глетчера е осеяна с дънери и стволове, принадлежащи към въпросната гора.

Проф. Кати Конър от университета на Югоизточна Аляска заяви, че следи процеса на освобождаване на гората от леда. Според нея дърветата в древния лес са се пречупили с напредването на глетчера. Впоследствие стволовете им са били вкопани в чакъла и по този начин са се съхранили.

По оценките на проф. Конър някои от дънерите са на 2350 години, други на 1200 – 1400 години, а трети на 1870 – 2000 години. „Сякаш наблюдаваме нарастването и отстъплението на ледника Менденхол с течение на времето“, казва тя.

Изследователката се надява да попадне на седименти под леда, за да открие още по-древни гори, които са се съхранили. Скалите около ледника обаче са много твърди и съдържат малко „джобове“ от този тип.

„Триковото в случая е, че при настъплението си в миналото ледът е имал тенденцията да заличава това, което е съществувало преди“, поясни Конър. „Така често пъти получаваме само последната глава от историята, вместо въведението в нея.“ (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!