Движението удължава живота

Според изследването продължителното заседяване е почти толкова вредно колкото тютюнопушенето. Снимка: mikebaird

Според изследването продължителното заседяване е почти толкова вредно колкото тютюнопушенето. Снимка: mikebaird

Стойте по-малко, ако искате да живеете по-дълго, съветват американски специалисти, които са установили, че ако хората прекарват в седнало положение по-малко от три часа на ден, продължителността на живота им се увеличава с две години, съобщи Ей Би Си.

Авторите на проучването от Центъра за биомедицински изследвания „Пенингтън“ в Луизиана смятат, че заседналият начин на живот е независим рисков фактор за здравето. Това означава, че без оглед на това колко често човек похапва здравословни продукти или тренира, дългото време, прекарано в седнало положение може да му струва години живот.

Експертите отбелязват, че продължителното заседяване е почти толкова вредно, колкото тютюнопушенето.

Специалистите все още не могат да изяснят как точно раздвижването удължава живота. Предишни изследвания обаче са показали, че когато човек седи, широките мускули на краката му бездействат. Раздвижването активира тези мускули, което помага на тялото да контролира по-добре кръвната захар и да преработва холестерола. По този начин намалява рискът от сърдечносъдови заболявания.

Авторите на настоящото проучване посочват няколко прости начина за раздвижване. Когато хората гледат телевизия – препоръчително е да правят това по-малко от два часа на ден – могат да оставят дистанционното далече от обсега на ръцете си.

Така по време на рекламите ако искат да превключат на друг канал, ще се наложи да станат, за да го вземат, и ще се раздвижат. Същият принцип може да се приложи и за мобилния телефон – вместо да се носи постоянно в джоба, той може да бъде поставен на отдалечено място в къщата, когато човек се прибере след работа. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!