Експедицията по стъпките на Шакълтън достигна о. Южна Джорджия

Джарвис и неговите спътници успешно завършиха първия етап от експедицията. Снимка: timjarvis.org

Джарвис и неговите спътници успешно завършиха първия етап от експедицията. Снимка: timjarvis.org

Изследователят Тим Джарвис, който тръгна по море с малка лодка при обстоятелства, сходни с тези по време на експедицията на Ърнест Шакълтън през 1916 г., достигна до бреговете на остров Южна Джорджия, съобщи Франс прес.

Джарвис и други петима пътешественици напуснаха остров Елефант и прекосиха Южния океан. Изминатото разстоянието до Южна Джорджия бе 1480 км. Шестимата членове на екипажа носеха със себе си единствено провизии и уреди за навигация, отговарящи на обстоятелствата при които експедицията на Шакълтън е достигнала о. Южна Джорджия.

След като прекараха 12 дни в морето, пътешествениците стигнаха до залива Пегъти блъф. На следващия етап от пътешествието си те трябва да преодолеят планинската част на острова и да стигнат до старото китоловно пристанище Стромнес. В тази част Джарвис и неговите спътници ще се изкачат до 900 метра надморска височина, а маршрутът трябва да им отнеме 2 дни.

Джарвис сподели, че пътуването с лодката е било изключително трудно и „наистина въпрос на издръжливост – психическа колкото и физическа“.

Правнучката на Шакълтън Александра Шакълтън е тази, която се обърнала към авантюриста и провокирала интереса му към легендарната експедиция.

Шакълтън е сред най-значимите фигури в историята на изследванията на Антарктида. През 1914 г. той тръгва по море с кораба „Ендюранс“ и 27-членен екипаж, надявайки се да прекоси пеш Антарктида между морето Уедъл и морето Рос. Пътешествието продължава две години и завършва с неуспех, но изпитанията пред които се изправят Шакълтън и неговите спътници превръщат историята в легенда.

„Ендюранс“ попаднал в капан сред ледовете на Антарктида и Шакълтън и членове на екипажа му потърсили убежище на остров Елефант. След като разбрали, че никой няма да им се притече на помощ, те взели провизии със себе си и поели към остров Южна Джорджия.

Този епизод от експедицията завършил щастливо и те стигнали до острова. Няколко месеца по-късно Шакълтън се върнал, за да се притече на помощ на останалите членове от екипажа. Всички участници в експедицията оцелели. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: