Експедицията по стъпките на Шакълтън завърши успешно

Тим Джарвис успешно завърши възстановката на експедицията "въпреки всичко". Снимка: timjarvis.org

Тим Джарвис успешно завърши възстановката на експедицията "въпреки всичко". Снимка: timjarvis.org

Британско-австралийската експедиция по стъпките на изследователя Ърнест Шакълтън в Южния океан успя да възпроизведе успешно неговото пътешествие, превърнало се в една от най-великите истории за оцеляване на всички времена, предаде Асошиейтед прес.

Тим Джарвис и Бари „Баз“ Грей стигнаха до стара станция за улов на китове на отдалечения остров Южна Джорджия 19 дена след като тръгнаха от остров Елефант. Точно като Шакълтън през 1916 г., Джарвис и екипът му изминаха 800 морски мили през Южния океан в малка лодка, а след това се изкачиха по стръмните склонове, прорязани от пукнатини, на о-в Южна Джорджия.

„Беше епично, наистина епично. Пристигнахме въпреки всичко“, каза Джарвис, след като стигнаха до станцията.

Шестимата участници във възстановката използваха екипировка и дрехи подобни на тези в оригиналната експедиция на Шаклтън. Трудностите, пред които се изправиха, обаче, накараха някои от тях да се откажат по пътя.

Джарвис страда от измръзване на десния крак, а изкачването по склоновете на о. Южна Джорджия за малко да има сериозни последици. 

„Около 20 пъти пропадахме в пукнатини до колене, а Баз веднъж пропадна до раменете“, разказва Джарвис.

Интереса на авантюриста към пресъздаване на легендарната експедиция бе провокиран от правнучката на изследователя от 20-ти век Александра Шакълтън.

Шакълтън е сред най-значимите фигури в историята на изследванията на Антарктида. През 1914 г. той тръгва по море с кораба „Ендюранс“ и 27-членен екипаж, надявайки се да прекоси пеш Антарктида между морето Уедъл и морето Рос. Пътешествието продължава две години и завършва с неуспех, но изпитанията пред които се изправят Шакълтън и неговите спътници превръщат историята в легенда.

„Ендюранс“ попаднал в капан сред ледовете на Антарктида и Шакълтън и членове на екипажа му потърсили убежище на остров Елефант. След като разбрали, че никой няма да им се притече на помощ, те взели провизии със себе си и поели към остров Южна Джорджия.

Този епизод от експедицията завършил щастливо и те стигнали до острова. Няколко месеца по-късно Шакълтън се върнал, за да се притече на помощ на останалите членове от екипажа. Всички участници в експедицията оцелели. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: