Европейски хлебарки еволюират, за да избягват отровата

Според д-р Шал се открива нова глава в еволюционната надпревара във въоръжаването между хората и хлебарките. Снимка: David Chao

Според д-р Шал се открива нова глава в еволюционната надпревара във въоръжаването между хората и хлебарките. Снимка: David Chao

Вид хлебарки в Европа еволюира, за да „надхитри“ базираните на захар капани, които се използват срещу тях, съобщиха учени.

Изследователите от университета на Северна Каролина установиха, че мутиралите хлебарки имат „реорганизирано“ чувство за вкус, с което възприемат глюкозата, която се поставя за примамка в отровата, не като сладка, а като горчива.

Теорията била тествана, като на хлебарките бил предложен избор между различни храни. След това вкусовите рецептори на насекомите били подложени на анализ. 

Учените от същия екип забелязали за пръв път преди 20 години, че фирми за унищожаване на вредители в някои случаи не успявали да изгонят хлебарките от домовете, просто защото не желаели да ядат отровата. В новото си проучване изследователите разкриват „невралния механизъм“ зад този процес.

„Клетките, които обикновено реагират на горчиви съединения, реагират на глюкозата при тези [мутирали] хлебарки“, каза д-р Шал от екипа. „Така те възприемат глюкозата като горчиво съединение“.

Според д-р Ели Лийдбийтър от Института по зоология в Лондон, това е ефективен начин естествения подбор да създаде хлебарки, които не приемат отрова, използваща захар за примамка.

Д-р Шал нарече това нова глава в еволюционната надпревара във въоръжаването между хората и хлебарките. „Ние продължаваме да ги преследваме с инсектициди, а те непрекъснато си изработват механизми, за да ги избягват“, каза той. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: