FameLab България – забавно състезание, в което учените стават артисти

Михал Бабич от Чехия, който получава наградата на публиката на финала през 2011г. - виж филмче по-долу.

Михал Бабич от Чехия, който получава наградата на публиката на финала през 2011г. - виж филмче по-долу.

Състезание, в което се учиш да говориш за науката, от която разбираш, се провежда в момента, в България. Записването е лесно, а ползата – голяма.  Следващият кастинг е на 16 март, а по-следващият (и последен за тази година) – на 6 април.

Лаборатория за слава FameLab, провеждана от Челтнъмските фестивали в партньорство с Британския Съвет, дава сцена и три минути, в които да предадеш ентусиазма си за науката, с която се занимаваш, на непрофесионална публика. Това никак не е проста задача – затова и екипът на FameLab е посветен на това да ти помогне да станеш по-добър в комуникацията с публиката – нещо, полезно за всеки, който се занимава с наука.

Аз съм клетъчен биолог, който в момента се занимава с епидемиология. Когато някой ме попита какво работя и избълвам този отговор, се получава неудобно мълчание… след това доброжелателният ми събеседник казва нещо от сорта на „ммм това сигурно е много трудно”, аз отговарям „не, не всъщност е много забавно” и бързо сменяме темата. И аз и събеседникът ми имаме чувството, че аз знам език, който той не знае. И двамата започваме да подозираме, че съм от онези кротки луди, които нямат нищо против формули, теореми и формалдехид (това май миришеше гадно…).

Истината е, че всъщност знам един тон вълнуващи неща за сложния и хитър начин, по който се случва живота в тялото. Когато успея да намеря правилния подход, с който човекът срещу мен да ме разбере, резултатът обикновено е дълъг, приятен разговор. Изведнъж можем да споделим любопитството и удивлението си пред щурите идеи на природата. Много приятно усещане, което зависи от две-три случайно намерени от мен подходящи думи.

Целта на FameLab е да ти помогне докато търсиш подходящите думи и подход

На презентацията миналия петък, в която екипът на FameLab разказа за състезанието и демонстрира как се провежда, се зарадвах много на идеята. Някой като мен излиза пред публика, опитва се да разкаже за науката си по лесен начин, да покаже колко е вълнуващо, изненадващо и приятно това което прави. Публиката усеща този ентусиазъм и се получава интересна дискусия.

А журито, съставено от учени и журналисти, внимателно анализира презентацията, дава насоки и играе много повече ролята на добър учител, отколкото тази на оценяващ. Още с първия си опит научаваш много.

Ето клипче с представянето на Михал Бабич от Чехия, който през 2011г. получава наградата на публиката на финала в Челтнъм.  За да добиете по-добра представа можете да намерите и много други клипчета в YouTube:

Кой може да участва?

За участие в конкурса Лаборатория за слава FameLab се допускат лица, които са навършили 18 години и са (поне) студенти или работещи в областта на природонаучните и инженерни науки, в това число учители. За повече информация относно кой има право да се състезава, виж тук.

Как се провежда състезанието?

Форматът е подобен на познатия ни Music Idol: кастинги, на които те оценява жури, последвани от национален финал пред по-голяма публика. Между кастингите и националния финал се участва в майсторски клас по комуникация на науката с български и британски обучители. А на националния финал има както 1,2 и 3 място, отредени от журито, така и Награда на публиката.

Победителят от България се състезава в Международния финал на конкурса, който ще се проведе в рамките на Фестивала на науката в гр. Челтнъм, Англия.

Ползата се усеща от всички, а не само от печелившите. Всеки участник научава много, а в последствие става част от международна „общност на научните комуникатори” – възпитаниците на FameLab – семейство, което продължава ползотворната си връзка и след състезанието.

Можете да получите повече информация за състезанието и да се запишете на този адрес.

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: