Германец е извършил полет 2 години преди братя Райт, твърди издание

Летателният апарат "Кондор" (Номер 21), изобретен от Густав Уайтхед. Авиаторът е най-вдясно, гушнал дъщеря си Роуз.

Летателният апарат "Кондор" (Номер 21), изобретен от Густав Уайтхед. Авиаторът е най-вдясно, гушнал дъщеря си Роуз.

Историята помни братя Райт като първите хора, извършили успешен полет със самолет. Но според водещо издание за авиация, постижението им от 1903г. е било изпреварено с повече от две години от това на германския изобретател Густав Вайскопф. 

В стотното си юбилейно издание Jane’s All The World’s Aircraft твърди, че Вайскопф е полетял в построеният от него самолет „Кондор“ през август 1901г. Германският авиатор – които след пристигането си в Америка сменя името си на Уайтхед – вероятно е и първият човек изобретил летящата кола.

След като изследвали доказателствата в подкрепа на Уайтхед, предоставени от експерта по авиация Джон Браун, авторите на публикацията заявяват: „[Полетът на Уайтхед], трябва да се подчертае, е повече от две години преди Райт да избутат техният Флайер от навеса му и да прелетят няколкостотин фута в правя линия“.

„Райт бяха прави, но Уайтхед е бил преди тях“, пишат още авторите.

Jane’s All The World’s Aircraft  е първото уважавано авиаторско издание, което се застъпва за тезата за Уайтхед.

Густав Уайтхед

Густав Уайтхед

Густав Уайтхед емигрира в щатите от Бавария през 1890г. Той проектира летяща кола, която според идеята му може да бъде закарана до поле или подходяща писта, след което крилете й могат да се отворят и колата се превръща в самолет. 

На базата на този модел той изобретява летателният апарат „Кондор“, също известен като Номер 21. Самолетът разполагал с два двигателя – единият бил с мощност 20 конски сили и бил предназначен за летене, а другият с мощност 10 конски сили  - за каране.

Пилотът можел да превключва между двигателите, а този предназначен за летене задвижвал двойката перки на апарата.

Рисунка към статията за успешния полет на Уайтхед в "Бриджпорт Хералд" от 18-и август 1901г.

Рисунка към статията за успешния полет на Уайтхед в "Бриджпорт Хералд" от 18-и август 1901г.

Според съобщение във вестника „Бриджпорт Хералд“, през август 1901г. Уайтхед закарал „Кондор“ до поле извън Кънектикът, разтворил крилете на апарата и направил два демонстрационни полета.

Журналистът, написал историята, твърди, че е присъствал лично на събитието. Той описва как по време на втория полет Уайтхед прелетял около 2,5 километра и се изкачил на височина 15 метра. 

Друго съобщение описва как Уайтхед усъвършенствал самолета и с подобреният модел – Номер 22 – направил нова демонстрация на 22 януари 1902г., в присъствието на 17 свидетеля.  

Ако тези сведения са верни, Уайтхед наистина е изпреварил братя Райт. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!