Хората усещат истинската усмивка още преди да се появи на лицето

Хората предусещат появата на истинската усмивка. Снимка: Paolo Ferraris (CC BY-NC-SA 2.0)

Хората предусещат появата на истинската усмивка. Снимка: Paolo Ferraris (CC BY-NC-SA 2.0)

Изследователи установиха, че хората усещат истинската усмивка още преди да се появи на лицето на друг човек. Насилената или учтива усмивка обаче не предава същите скрити сигнали и реагираме на нея само, когато вече я виждаме.

Според изследователите от университета на Бангор, проучването отразява уникалната социална стойност на сърдечната усмивка, която е свързана със специфични движения на мускули около очите.

Учените открили, че при запознанство двама души не само разменят усмивки, но и техния тип почти винаги съвпада. В случая, когато изражението е искрено обаче, реакцията на другия човек е много по-бърза, което навежда на мисълта, че появата на искрената усмивка се предусеща.

В лабораторни условия данни от електрически сензори поставени на лицата на участниците показали, че на тях се активират свързани с усмивката мускули в случаите, когато се очаква искрена усмивка. Това не се наблюдава при учтивия вариант на изражението, който според д-р Ерин Хийрей от екипа, е продукт на социо-културните норми. Те ни указват, че за дадения случай усмивката е удачна реакция.

Искрените усмивки от друга страна показва удоволствие, възникват спонтанно и са свързани с активирането на специфичните мускули около очите.

„Различните реакции навеждат на мисълта, че искрената усмивка е по-ценната социална награда“, казва Хийрей.

Според учените изследването може да бъде полезно за тези, които намират комуникирането за трудно. „С напредъка в разбирането ни за това как протичат социалните взаимодействия, тези открития могат да помогнат за разработването на стратегии за хора, които намират социалното взаимодействие за трудно като тези със социална фобия, аутизъм и шизофрения“, обяснява Хийрей. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!