Идентифицираха зони с голям риск от земетресения

Тектоничните плочи на нашата планета. Картографирането им става възможно през втората половина на 20-ти век.

Тектоничните плочи на нашата планета. Картографирането им става възможно през втората половина на 20-ти век.

Учени оповестиха, че са идентифицирали зони в земната кора, които са с голям риск от мегаземетресения като онези, опустошили Индонезия и Япония през последните няколко години, предаде Франс прес.

Установихме, че 87 на сто от 15-те най-силни земетресения през миналия век, чийто магнитуд е 8,6 или по-голям, са свързани с райони, които са на пресечната точка между разломи и субдукционни зони, заяви изследователят Дитмар Мюлер от университета в Сидни, Австралия.

Тази взаимовръзка между разломи и субдукционни зони, в които една тектонска плоча се подпъхва под друга, присъства при половината от 50-те най-силни земетресения, чийто магнитуд е 8,4 или по-голям, през 20 век.

За нуждите на изследването са били взети предвид данни за около 1500 земетресения. След това те са били съпоставени с картографски данни с помощта на алгоритъм, създаден първоначално за изследване предпочитанията на потребителите на интернет.

Ако откритата от нас взаимовръзка бе случайна, едва около 25 на сто от силните земетресения, свързани със субдукционни зони, щяха да съвпаднат с тези специфични тектонски движения, отбеляза Мюлер.

Резултатите от изследването са публикувани в Solid Earth. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!