Южна Корея с първо успешно извеждане на сателит

Модел в реален мащаб на ракетата-носител KSLV-1 Naro, разположен в изложбената зона на космическия център Наро. Снимка: Deuterium 001

Модел в реален мащаб на ракетата-носител KSLV-1 Naro, разположен в изложбената зона на космическия център Наро. Снимка: Deuterium 001

След два поредни провала Южна Корея успешно изведе в орбита сателит, присъединявайки се към клуба на азиатските космически сили, предаде Франс прес.

Ракетата носител с тегло 140 тона KSLV-1, разработена в сътрудничество с Русия, стартира днес в 07.00 ч. по Гринуич от южнокорейския космодрум Наро. Тя достигна необходимата височина девет минути по-късно и освободи полезния си товар.

Изстрелването на сателита първоначално бе насрочено за 26-ти октомври 2012г., но беше отлагано на два пъти поради технически причини. След двата провала през 2009г. и 2010г. бъдещето на космическата програма на Южна Корея беше поставено под въпрос, което определя и важността на днешния успех. 

Учени и официални лица, присъстващи на изстрелването, ръкопляскаха и се прегръщаха при получаването на новината за освобождаването на сателита. Кадри от събитието излъчиха пряко местни телевизии.

Освен ракетата-носител и космодрумът Наро е построен с помощта на руски специалисти, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Република Корея стана 13-ата държава, изстреляла спътник от собствена територия. До момента Сеул е изпратил в космоса десетина космически апарата, но винаги от чужда територия и с помощта на чуждестранни ракети носители.

Преди броени седмици Северна Корея, успешно изстреля свой собствен сателит, напомня Асошиейтед прес. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: