Изложби, лекции, демонстрации и концерти на „Нощ на учените 2013″

Илюстрация: Malla13 (CC BY-NC-ND 3.0)

Илюстрация: Malla13 (CC BY-NC-ND 3.0)

С богата програма, която включва изложби, лекции, демонстрации и концерти, ще бъде отбелязана деветата Нощ на учените на 27 септември. Това каза на пресконференция в БТА д-р Иво Драганов, ръководител на проекта „Европейска нощ на учените“ от Нов Български университет.

Инициативата, която ще се състои в шест български града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе – се осъществява с финансовото съдействие на Европейската комисия. Според доц. Елисавета Гурова, един от инициаторите на проекта, неговата цел е да се популяризира професията на учените сред младите хора, които сякаш бягат от науката.

„Идеята ни е да покажем, че учените са не само преподаватели и иноватори, но и хора със свои хобита и таланти“, посочи тя. Сред акцентите в тазгодишната програма ще бъде изложбата с картини на известния минералог акад. Иван Костов в централната сграда на БАН, с която ще се отбележи 100-годишнината от рождението му. От 18.00 часа в Големия салон на БАН ще се състои вечер на талантите на учените, където ще бъде представена сборната стихосбирка „Стъпки 6″, както и две стихосбирки от проф. Климентина Демиревска.

В зала 4 на НДК от 14.00 часа ще започне ученическият конкурс за технологични разработки в рамките на Панаира на знанието и иновациите. Алеята между билетния център и моста на влюбените ще се превърне от 17.00 часа в сцена на физични демонстрации, изложба на насекоми, представяне на съвети за здравословно хранене и забавна математика за деца. От 19.00 часа пред НДК е началото на „Концерт под звездите“, в който ще звучи класическа музика, рок и джаз.

Разбий доцента!“ е нестандартна акция в партньорство с Британския съвет, в която трима учени от различни области (вирусология, химия и астрономия) ще отговарят на въпросите на млади хора от публиката, каза директорът на Британския съвет Любов Костова и уточни, че най-оригиналните въпроси ще бъдат наградени. Своеобразният „разпит“ ще се състои от 18.00 часа в заведението Once upon a time зад Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“.

Пълната програма за събитията от Нощта на учените в София и останалите градове може да намерите тук. Повече подробности за събитията в Британския съвет може да намерите тук. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: