Измериха най-ниската температура на планетата

Учени измериха най-ниската температура на планетата на билото на ледения купол Купол Фуджи в района на едноименната японска станция в Антарктида.

На локацията е била отчетена температура от -91.2 градуса, което бие предишния рекорд от 1983 г. на руската изследователска станция „Восток“ – 89,2 градуса.

Планини в Земя Кралица Мод. Снимка: Anne Froehlich (CC BY-ND 2.0)

Планини в Земя Кралица Мод. Снимка: Anne Froehlich (CC BY-ND 2.0)

Температурата е много под точката (–78.5C), при която въглеродния двуокис във въздуха се превръща от газ в твърдо вещество, известно като сух лед. Явлението се наблюдава и на северния и южния полюс на Марс, където всяка зима се натрупват по 1-2 метра от веществото. При тази екстремно ниска температура в рамките само на няколко минути носът, очите и дробовете на човек буквално започват да замръзват. 

Откритието на най-студеното място на планетата е направено от изследователи от американския Национален център за данни за снега и леда на базата на сателитни изследвания в комбинация с други техники.

Императорски пингвини в Земя Кралица Мод. Снимка: Anne Froehlich (CC BY-ND 2.0)

Императорски пингвини в Земя Кралица Мод. Снимка: Anne Froehlich (CC BY-ND 2.0)

Купол Фуджи – известен също като Купол Валкирия – е леден купол, издигащ се на височина 3700 метра в източната част на Земя Кралица Мод. Основна причина за температурните рекорди е разположението на купола на антарктическото плато и голямата надморска височина. През лятото температурата рядко се покачва над -30 градуса, а средната за годината е -54,3C. 

Климата на мястото е на ледена пустиня, защото въпреки студа там е изключително сухо – годишният валеж е от порядъка на 25 милиметра. 

Името на купола Валкирия идва от митични женски фигури в скандинавската митология, които според историята решавали кой ще умре в битка и кой ще живее. След това те избирали коя половина от загиналите ще бъде преведена в залата на загиналите герои – Валхала. (Източник: БТА, Wikipedia)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: