Изследване: недостигът на сън води до затлъстяване

Хората, които искат да поддържат здравословно тегло, трябва да се грижат за добрия си нощен сън, тъй като недоспиването води до затлъстяване, смятат учени.Хората, които искат да поддържат здравословно тегло, трябва да се грижат за добрия си нощен сън, тъй като недоспиването води до затлъстяване, смятат учени.

Авторите на проучването открили, че сън с продължителност само 4,5 часа на нощ води до по-високо съдържание в кръвта на молекула, контролираща удоволствието от яденето. Молекулата 2-AG е част от ендоканабиноидната система в организма и е подобна на наркотичното вещество в марихуаната, чийто стимулиращ апетита ефект е добре известен.

„Предишни експериментални изследвания показват, че недостигът на сън изостря глада и апетита“, казва д-р Ерин Хенлън от Чикагския университет. „Механизмът за преяждане след недоспиване вероятно се задейства от повишаването на нивата на ендоканабиноидната молекула, наречена 2-арахидоноилглицерол или 2-AG“, обяснява тя.

Данните са получени след проучване на 9 души на средна възраст 23 години, прекарали 12 нощи в лаборатория за изследване на съня.

В произволен ред на участниците било позволявано да спят от 23,00 до 7,30 часа в единия тестов период и между 1,00 и 5,30 в другия. Докато били будни те можели да приемат само контролирано количество калории спрямо височината и теглото си.

Учените периодично вземали и изследвали кръвни проби от участниците. Нивата на 2-AG били най-ниски в средата на съня и най-високи в ранния следобед, когато „ефектът от удоволствието от храната би бил най-ползотворен“, казва Хенлън. При участниците с ограничен режим на съня следобедния пик на 2-AG бил по-голям от този в другата група. 

„Данните от настоящото проучване са от значение за милиони хора, изложени на повишен риск от затлъстяване и здравословните последствия от него, заради хронично недоспиване или нарушения в съня“, казва д-р Хенлън. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,