Изследване обяснява липсата на амбиция у пушачите на марихуана

Според учените е възможно въздействието на марихуаната върху допаминовата система да обясни т.нар. "амотивационен синдром". Снимка:  Alexodus/flickr (CC BY-NC 2.0)

Според учените е възможно въздействието на марихуаната върху допаминовата система да обясни т.нар. "амотивационен синдром". Снимка: Alexodus/flickr (CC BY-NC 2.0)

В мозъка на хората употребявали марихуана за по-продължителен период от време се произвежда по-малко количество вещество, свързано с мотивацията, сочат резултатите от британско изследване.

Ръководителят на изследването д-р Майкъл Блумфийлд от Института по клинични науки към Лондонския импириъл колидж и колегите му от Лондонския университетски колеж и Лондонския кралски колеж използвали мозъчна томография, за да проследят производството на допамин в мозъците на 19 редовни пушачи на марихуана и 19 души на същата възраст и от същия пол, които не пушат канабис.

Всички в групата на използващите наркотичното вещество демонстрирали психотични симптоми при пушене на канабис – особени усещания или странни мисли, че са застрашени от неизвестна сила.

Учените очаквали, че нивата на допамин ще са по-високи в тази група, тъй като е установена връзка между повишеното му производство и състоянието на психоза, но всъщност се наблюдавал точно противоположния ефект.

Участвалите в изследването за пръв път използвали наркотика на 12-18-годишна възраст. Учените открили тенденция, свързана с по-ниски нива на допамин у тези, които са започнали да пушат марихуана в по-ранна възраст, и при тези които пушат големи количества канабис.

Получените резултати навеждат на мисълта, че употребата на марихуана може да е причината за различията в нивата на допамина.

„Резултатите са неочаквани, но подкрепят предишни изследвания върху пристрастяването, които заключиха, че у злоупотребяващите с наркотични вещества – хора зависими от кокаина и амфетамините например – настъпват промени в допаминовата система“, заяви д-р Блумфийлд. „Това може да обясни също така и ‘амотивационния синдром’, който е описан при  използващите марихуана, макар че съществуването му е спорно.“

Резултатите от изследването са публикувани в Biological Psychiatry. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: