Изследване оспорва предимствата на биологичните храни

Органични ягодови насаждения

Органични ягодови насаждения

Хората често задават въпроса дали по-скъпите биологични (органични) хранителни продукти са по-полезни за здравето им от традиционните. Отговорът на специалисти от Станфордския университет в САЩ, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес, е „Не е сигурно“.

За целите на проучването си експертите са анализирали над 200 изследвания и са открили малко доказателства, че органичната храна е по-здравословна. Специалистите отбелязват само няколко различия по отношение на пестицидите и антибиотиците в полза на органичните продукти.

Консумацията на биологични храни намалява опасността от излагане на пестициди, но и количеството в традиционните хранителни продукти е в допустимите норми. Над една трета от конвенционалните храни съдържат остатъчни пестициди. За сравнение – в органичинте продукти те са само 7 процента.

Вероятността органичните свинско и пилешко месо да съдържат устойчиви на антибиотици бактерии е с 33 процента по-малка, отколкото за произведените по традиционен начин. Резистентните на антибиотици бактерии са по-трудни за лечение, ако предизвикат хранително отравяне, напомнят експертите.

Анализът потвърждава, че рискът от бактериална зараза е еднакъв за органичните и традиционните храни. Направеният анализ показва, че по хранителна стойност конвенционалните храни не отстъпват на органичните. Учените не отчитат разлика в количеството на витамините в растителните и животинските храни. Единствено в органичните продукти е повишено съдържанието на фосфор.

Органичните мляко и пилешко месо съдържат малко повече омега-3 мастни киселини, но това е заключение само на няколко изследвания. „Има редица причини хората да се ориентират към органичните храни – от грижа за околната среда до вкусови предпочитания. Когато обаче става въпрос за здравето, между тях и традиционните хранителни продукти няма особени различия“, казва Д-р Дена Бравата от изследователския екип.

Експертите допълват, че са необходими повече проучвания, за да се изяснят напълно различията в ползите и безопасността на органичните и традиционните храни. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: