Изследване показва защо жените живеят по-дълго от мъжете

Средно жените живеят по-дълго от мъжете с няколко години. Според учените с времето защитните механизми на тялото отслабват, а по-голямата податливост на мъжете на болести съкращава живота им.

Средно жените живеят по-дълго от мъжете с няколко години. Според учените с времето защитните механизми на тялото отслабват, а по-голямата податливост на мъжете на болести съкращава живота им.

Една от причините жените да живеят по-дълго от мъжете е, че имунната им система остарява по-бавно, показва ново изследване.

Тъй като защитните механизми на тялото с времето отслабват, по-голямата податливост на мъжете на болести съкращава живота им.

Японските учени си поставили за задача да изследват спорния въпрос за това дали настъпващите с възрастта промени в имунната система са причина за разликата в средната продължителност на живота при мъжете и жените.

Екипът на проф. Катцуику Хирокава от Токийския медицински и стоматологичен университет анализирал кръвни проби от 356 здрави мъже и жени на възраст от 20 до 90 години. Учените измерили нивата на белите кръвни телца и на молекулите цитокини, които взаимодействат с клетките на имунната система, за да регулират реакцията при заболяване.

И при двата пола белите кръвни телца намаляват с годините, както вече било известно от предишни изследвания. Внимателното проучване на резултатите обаче разкрило разлики между мъжете и жените в два ключови компонента на имунната система – Т-клетките, които предпазват тялото от инфекции, и В-клетките, които отделят антитела.

Намаляването на клетките се оказало по-бързо при мъжете. При тях също така се наблюдавало и по-бързо намаляване с възрастта на два цитокина.

Два вида клетки на имунната система, които атакуват „нашественици“ в тялото – CD4 Т-клетките и естествените клетки „убийци“ – увеличават своя брой с напредването на възрастта, като скоростта на този процес е по-голяма при жените, отколкото при мъжете.

„Разкритията ни показват, че по-бавното намаляване на тези имунологични параметри при жените, отколкото при мъжете е съвместимо с факта, че жените живеят по-дълго от мъжете“, отбелязват проф. Хирокафа и колегите му в доклада.

Учените са убедени, че имунологичните параметри на всеки човек могат да дадат информация за истинската му биологична възраст. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!