Извършиха първото реално изчисление с квантов алгоритъм

Схема на квантова верига на алгоритъма за фазова естимация.

Схема на квантова верига на алгоритъма за фазова естимация.

Международна изследователска група ръководена от учени от университета на Бристол и университета на Куинсленд, демонстрира за първи път квантов алгоритъм, който извършва истинско изчисление, съобщиха от институциите.

Екипът е приложил „алгоритъм за фазова естимация“ – важен квантов похват, чрез който се постига експоненциално увеличение на скоростта на решаване на задачи спрямо класическите методики. Той лежи в сърцето на квантовата изчислителна техника и играе ключова роля като част от по-сложни конструкции.

„Преди нашия експеримент имаше няколко демонстрации на квантови алгоритми, но при нито една от тях алгоритъма не се прилагаше без предварително знание за решението“, казва ръководителя на проекта д-р Ксиао-Ки Жау. „Така е, защото в предишните експерименти квантовите вериги бяха опростени, за да се направи възможна експерименталната постановка. Опростяването обаче изисква предварително знаене на отговора“, допълва той.

Жау обяснява как са построили верига за приложение на алгоритъма за фазова естимация без каквито и да е било опростявания. „В нашия случай не е нужно да знаем отговора предварително и това е първият път, в който той наистина е изчислен посредством квантова верига и квантов алгоритъм“, казва той.

Според професор Джереми О’Брайън, директор на Центъра за квантова фотоника на университета на Бристол, разработената техника е важна стъпка към практичното приложение на квантовите изчисления.

Изследването е публикувано в Nature Photonics. (Източник: University of Bristol)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!