Как „оздравява“ земята след големи земетресения

Геологичен разлом във Франция, снимка: Xienne

Геологичен разлом във Франция, снимка: Xienne

Инструменти на половин километър под земната повърхност в китайската провинция показват точно колко бързо се възстановява един геологичен разлом след голямо земетресение. Това е може би най-добрия поглед досега върху заздравяването на скалите в разломите.

В годините след ужасяващото земетресение в Сечуан през 2008 г., което убива поне 70,000 души, учените проучват скоростта, с която подземните води се просмукват в сондажна дупка в разлома. Това е мярка за заздравяването на скалите, тъй като начупването по време на земетресението увеличава водопропускливостта на скалата.

Екипът открил, че скоростта, с която водата навлиза в дупката, намаляла значително през 18-месечния период, в който са провеждало наблюдението, започнало две години след земетресението. Това е знак, че малките пукнатини в скалата вероятно са се смалявали и разлома е „заздравявал“. 

„Много се вълнувам при такива резултати, защото те ни дават ясна представа за това, което се случва в разломните зони”, обяснява Цан Елкхъри, геолог в Университета на Калифорния, Ървин.

В дадени моменти потокът на водата се увеличавал отново в резултат от сеизмичните вълни, идващи от близки земетресения.

„Процесът представлява по-сложно взаимодействие между нараняване и заздравяване на скалата отколкото очаквахме”, обяснява Емили Бродски, физик, специализиращ в сферата на земетресенията в Калифорнийския Университет в Санта Круз.

Разбира се, както подчертава Франсоа Ренард, геолог в Университета Жозеф Фурие в Гренобъл, Франция, тези наблюдения са само малка част от картинката, на определено място. Заздравяването в други разломи вероятно се влияе от локални фактори като присъствието на глина и минерали, които помагат да се затворят пукнатините.

Това изследване е част от по-широкомащабно усилие по света, свързано със сондирането в земетръсни зони след земетресения. Изследването е публикувано в сп. Science.

Публикувано с разрешението на Macmillan Publishers Ltd: [NATURE NEWS] (Water flow tracks earthquake healing), Alexandra Witze (2013). Снимка на извадка: Ashley Dace (CC BY-SA 2.0)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!