Капки течен метал запазват формата си благодарение на нанопокритие (ВИДЕО)

Австралийски инженери са създали нанопокритие, което кара капките от сплавта галинстан да запазват формата си дори след силна деформация. Резултатите от изследванията им са публикувани в сп. Advanced Functional Materials, а краткото съдържание може да бъде прочетено на сайта The Conversation.

Галистан е сплав от химическите елементи галий, индий и калай, която е течна при стайна температура и замръзва типично при минус 19 градуса по Целзий. Поради слабата токсичност на металите, от които е съставена, сплавта се използва като нетоксичен заместител в много приложения, където преди това се е използвал живак или натриеви и калиеви сплави.

Учените са получили от галинстан капки, които благодарение на покритието се стремят да запазят кълбовидната си форма и на външен вид напомнят на твърд метал. Като покритие учените са изпитали окис на волфрам, цинк и индий, а също тефлонов прах с наноразмери и въглеродни нанотръбички.

На предоставения от учените видеозапис добре се вижда, че капки сплав, лишени от покритие, при падане на твърда повърхност губят формата си и стават конусовидни. В същото време обработените с прах капки галинстан пружинират подобно на топки.

Все още е рано да се говори за практическо използване на необичайните капки, но те са добри проводници на електричество и потенциално могат да намерят приложение в гъвкавата електроника. (Източник: БТА. Снимки и видео: RMIT University)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!