Колебания в земното ядро променят продължителността на деня

Моделът, разработен от учените, успешно обяснил периодични изменения в продължителността на деня с колебания в земното ядро. Снимка: НАСА

Моделът, разработен от учените, успешно обяснил периодични изменения в продължителността на деня с колебания в земното ядро. Снимка: НАСА

Периодични колебания на земното ядро променят продължителността на денонощието, установиха британски учени.

Земята се завърта веднъж за ден, но продължителността на деня се изменя. Преди 300 милиона години една година е траела 450 дена, а продължителността на денонощието е била 21 часа. Тъй като въртенето на Земята от тогава се е забавило, се е увеличило и времето, което трае един ден.

Движението на планетата около собствената й ос зависи от кумулативното въздействие на редица фактори – един от тях например е вятърът. Натискът, който той оказва върху планинските вериги на Земята е причина за промяна на продължителността на деня с плюс или минус 1 милисекунда на година.

Проф. Ричард Холм от университета на Ливърпул и неговите колеги измерили флуктуациите във времетраенето на една земна ротация между 1969 г. и 2012 г. Моделът, разработен от учените, успешно обяснил изменения във продължителността на денонощието за периоди между 1 и 10 години.

„Преди тези изменения бяха слабо охарактеризирани, а изследването показва, че те могат да бъдат обяснени с два ключови сигнала: повтаряща се осцилация на всеки 5,9 години и епизодични скоци, които настъпват по същото време с резки изменения в магнитното поле на Земята, генерирано от нейното ядро“, обяснява проф. Холм.

Според Холм в резултат от изследването може също така да се заключи, че ниската мантия на планетата – разположена непосредствено над ядрото – е слаб проводник на електричество. (Източник: University of Liverpool, БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: