Котка направи по-точни финансови прогнози за 2012-та от професионалисти

Експериментът потвърждава мнението на мнозина в бранша, които смятат, че пазарите са непредвидими и котка би имала същия успех в прогнозирането, колкото и финансов експерт

Експериментът потвърждава мнението на мнозина в бранша, които смятат, че пазарите са непредвидими и котка би имала същия успех в прогнозирането, колкото и финансов експерт

В съревнование британския котарак Орландо получи най-голяма печалба от „инвестициите“ си за 2012-та година в големите компании, влизащи в индекса FTSE All Share, пише в. „Гардиън“.

По точността на своите прогнози Орландо изпревари екип от професионални финансови анализатори и група студенти от академията „Джон Уорнър“.

В началото на миналата година финансови специалисти, посочени от британския вестник „Обзървър“, група студенти и въпросният котарак си избраха акции от 5 компании. Домашният любимец посочи фаворитите си, като подбутна любимата си мишка-играчка върху таблицата, на която всяка компания бе представена с номер.

Всяко тримесечие инвеститорите можеха да заменят част от акциите си или всичките си ценни книжа, включени в потрфейла им. Във всеки пакет бяха инвестирани по пет хиляди британски лири.

В края на миналата година портфейлът, оформен от Орландо, поскъпна с 4,2 процента и достигна 5 542 лири. Конкурентите му от екипа на финансовите инвеститори достигнали по-нисък ръст – 5 176 лири, а портфейлът на студентите поевтинял до 4 840 лири.

Успехът на Орландо потвърди идеите на някои икономисти, че пазарната стойност на акциите се променя по правилата на случайността и следователно финансовите пазари са абсолютно непредсказуеми.

За награда котаракът получил от своя стопанин нов нашийник. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!