Лошите сънища могат да бъдат „пренаписани“

Ловец на сънища. В племето Оджибуе (коренно население в Северна Америка) вярвали, че предмета е способен улови лошия сън и да предпази спящия. Според новото изследване има и различен подход към решението на проблема. Снимка: Media123

Ловец на сънища. В племето Оджибуе (коренно население в Северна Америка) вярвали, че предмета е способен улови лошия сън и да предпази спящия. Според новото изследване има и различен подход към решението на проблема. Снимка: Media123

Хората, страдащи от повтарящи се кошмари, могат да „надхитрят“ мозъците си чрез прост метод, предаде ДПА, позовавайки се на германски учени, чиито твърдения се основават на успешни експерименти.

Специалистите учат пациентите как да „пренаписват“ лошите сънища. Около пет процента от хората страдат от хронични кошмари.

Ако поне веднъж седмично в продължение на шест месеца имате лоши сънища и се будите, усещайки физически ефект от тях като ускорен пулс, треперене и гадене, вие сте един от тях, казват учените от университета на Франкфурт.

„Често това са сънища, в които собственият ви живот или този на близък човек, е застрашен. Сънуващият има усещането за безнадеждна ситуация и за невъзможност да се защити“, разказва психоложката Карлоте Веслау за типичния кошмарен сценарий.

Други често повтарящи се кошмари са свързани с чувството за крайно неловка ситуация пред публика. Кошмарите могат да се появяват с различен сценарий или да се повтарят отново и отново.

Според учените мъчителните сънища могат да бъдат предизвикани от травматични преживявания, психологически проблеми или прекомерен стрес. Карлоте Веслау казва, че проучванията по въпроса защо някои хора реагират на подобни фактори с кошмари, а други не, са малко. Една от хипотезите е, че индивидите, които сънуват кошмари, са склонни да потискат негативните си емоции.

„Колкото повече човек потиска негативното, толкова по-силно то се мъчи да излезе на повърхността“, обяснява психоложката. Една от формите за тази проява на повърхността е сънят. Веслау и колегите й от университета сравняват два терапевтични подхода за справяне с проблема: чрез пряко противопоставяне и чрез ре-интерпретация на кошмарите.

Досегашното им проучване е обхванало 40 пациенти, а опитът им показва, че вторият подход с „пренаписването“ на лошите сънища бързо дава положителен резултат. Един сеанс е достатъчен за пациентите, за да научат как да правят това. Методът е прост – негативното съдържание на съня се пренаписва като нещо позитивно с помощта на въображението.

Сънуващите кошмари трябва да променят историята по такъв начин, че повече да не представлява бреме за тях. След това те всекидневно трябва да си представят втората позитивна версия, упражнявайки по този начин „пътечките“ на новия спомен дотогава, докато мозъка започне автоматично да го възпроизвежда.  (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: