Мамутите могат да бъдат възкресени след 30-50 години

Според Пойнар възкресяването на мамута може да има положителен ефект върху екосистемите в Сибир. Илюстрация: Tracy O/flickr (CC-BY-SA-2.0)

Според Пойнар възкресяването на мамута може да има положителен ефект върху екосистемите в Сибир. Илюстрация: Tracy O/flickr (CC-BY-SA-2.0)

След 30-50 години ще е възможно мамутите да бъдат възкресени. Това заяви Хендрик Пойнар, професор по генетика в канадския университет „Макмастър“.

„Интересува ни еволюционната история на тези зверове“, заяви ученият в интервю. „Пресъздаваме генома им, за да разберем произхода, миграциите и изчезването им“.

„Може би е от климата или прекомерното ловуване от страна на хората. Ако разберем процесите, свързани с изчезването им, може би ще ги избегнем при застрашени в настоящето видове“, обяснява Пойнар

Ученият споделя, че вече е почти завършена работата по съставяне на „генетична карта“ на мамута. Това позволява да се видят конкретните разлики между генома на древното животно и азиатския слон. 

„Бихме могли да вземем хромозоми на азиатски слон и да ги модифицираме с информацията от мамута. Технологията разработена в Харвардския университет позволява това“, обяснява Пойнар.

Създадените по този начин хромозоми могат да бъдат имплантирани в яйцеклетка от азиатска слоница, която да бъде оплодена. След това яйцеклетката може да бъде износена от слоница.

А дали е добра идея?

„Това е въпроса за милион долара“, казва канадският учен. „Знаем, че мамутите са били диспропорционално важни за екосистемите. Всички растителни видове са оцелявали заради тях. Ако върнем мамутите в Сибир може би ще е добре за екосистемите, които се променят заради климатичните изменения“, добавя той. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!