Месото „от епруветка“ и най-скъпият хамбургер в историята с цена 250 000 €

Д-р Пост е провел неофициални тестове на вкусовите качества на месото и казва, че дори и без мазнини то "има сравнително добър вкус".

Д-р Пост е провел неофициални тестове на вкусовите качества на месото и казва, че дори и без мазнини то "има сравнително добър вкус".

Произведеното по биоинженерен път месо „от епруветка“ е стъпка по-близо до рафтовете в супермаркета, след като бе създаден първият в историята хамбургер от мускулна тъкан, отгледана в лаборатория.

Според поддръжниците на технология, тя ще има благотворен ефект върху околната среда, ще реши етичните проблеми с животинското страдание и може дори да спаси света от хранителна криза.

Месото е създадено от Д-р Марк Пост от университета на Маастрихт в Холандия. Работата му е субсидирана от правителството и от анонимно дарение на стойност 250 000 евро. Все още не е ясно обаче дали пионерната разработка ще бъде приета добре и дали хората биха искали да ядат месо, произведено в лаборатория. 

Хамбургерът на д-р Пост се състои от 20 000 тънки лентички мускулна тъкан. Процесът за „ин витро“ отглеждане на месо, приложен в случая, започва с взимането на клетки от животински източник. Тази процедура е еднократна, защото процеса разчита на мултиплицирането на вече набавените клетките и в този смисъл се „самоподдържа“. Клетките се поставят в хранителна среда, в която растат и се делят. 

Произведеното по този начин месо може един ден да се продава редом с обикновеното и на сравнима цена, но според експертите това няма да се случи скоро. За момента процеса е изключително скъп.

„Това е технология, която все още е в начална фаза“, казва Нийл Стивънс от университета Кардиф в Уейлс.

Хамбургерът с отгледано в лаборатория месо ще бъде приготвен и изяден на събитие в Лондон, вероятно следващия месец. Д-р Пост е провел неофициални тестове на вкусовите качества на месото и казва, че дори и без мазнини то „има сравнително добър вкус“. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!