Мястото, където падат 1 милион мълнии годишно

Властите в района Кататумбо във Венецуела обявиха територията му за световна столица на мълниите.

Кататумбо във Венецуела е мястото с най-много мълнии на квадратен километър на планетата. Снимка: Wikimedia Commons

Кататумбо във Венецуела е мястото с най-много мълнии на квадратен километър на планетата. Снимка: Wikimedia Commons

Това стана след като „Книгата на рекордите Гинес“ оповести, че в района Кататумбо е регистрирана най-голямата в света концентрация на атмосферни електрически разряди – 250 на кв. км годишно. Предишният рекорд принадлежеше на района Кифука в ДР Конго, където броят мълнии, които падат за същото време на квадратен километър е 152.

Учените смятат, че в долината на река Кататумбо, която се влива в езерото Маракайбо, мълниите надхвърлят 1 милион годишно. При това акустичен ефект от електрическите разряди няма – те възникват на височина до 10 км и осветяват огромна територия.

Светкавици над Кататумбо. Снимка: Thechemicalengineer (CC BY-SA 3.0)

Светкавици над Кататумбо. Снимка: Thechemicalengineer (CC BY-SA 3.0)

В древността моряците наричали този природен феномен „фарът Кататумбо“, тъй като непрестанните мълнии били видими от разстояние 400 км. Учените обясняват невероятния брой на мълниите с уникалното съчетаване на природни фактори.

Разположената близо до езерото Маракайбо планинска верига на Андите, която се издига на височина 5 км, блокира ветровете. Затова обилните изпарения от повърхността на езерото формират огромни облаци.

Почти непрестанните мълнии през 140-160 нощи в годината са спечелили на Кататумбо името „природна фабрика за озон“, тъй като електрическите разряди изхвърлят в атмосферата до 10 на сто от общия обем на озона на Земята.

Интересен факт е, че през 2010 г. мълниите в тази изключително активна зона престанали за няколко месеца от – януари до април. Възникнали опасения, че феноменът може би е изчезнал за постоянно, но след кратката пауза мълниите отново започнали да осветяват Кататумбо. Като причина за затихването се посочва период на засушаване. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!