Над 200 000 души са готови да се сбогуват със Земята завинаги

Над 200 000 души от повече от 140 страни са кандидатствали да бъдат включени в групата за еднопосочно пътуване до Марс по проекта „Марс уан“, като най-много от тях са граждани на САЩ, съобщи съоснователят и генерален директор на проекта Бас Лансдорп.

Астронавтката Трейси Дайсън от Експедиция 24 до Международната космическа станция гледа през прозорците на модула "Купола". Снимка: NASA

Астронавтката Трейси Дайсън от Експедиция 24 до Международната космическа станция гледа през прозорците на модула "Купола". Снимка: NASA

На сайта на проекта се уточнява, че заявки са подали 202 586 души от над 140 страни. На първо място са американците с 24 на сто от кандидатите, 10 на сто са от Индия, 6 на сто от Китай, 5 на сто от Бразилия. Заявки са получени също от България, Великобритания, Канада, Русия, Мексико, Филипините, Испания, Колумбия, Аржентина, Австралия и други страни. Приемането на заявки вече приключи.

До края на годината ще бъдат подбрани тези, които ще бъдат допуснати на втори тур. Предвиждат се три етапа на селекция в следващите две години, уточниха от „Марс уан“. До 2015 година между 6 и 10 екипа от по четири души ще преминат през пълния курс на тренировки.

Една от групите ще състави първия екипаж, който през 2025 година ще кацне на Марс, където астронавтите ще живеят до края на дните си. Първоначално бе предвидено кацането да бъде осъществено през 2023 година, но по-късно срокът бе удължен.

Полетът без обратен билет за завръщане у дома ще продължи седем месеца. В първата четворка ще бъдат включени двама мъже и две жени. След това през всеки две години ще бъдат изпращани други екипи. Официалният език на Марс ще бъде английският.

Средствата за реализирането на проекта „Марс уан“ би трябвало да бъдат набрани от спонсори, а също с приобщаването на всички жители на Земята в качеството на аудитория на интерактивна телевизионна програма, която ще покаже всички аспекти на заплануваната мисия – от подбора на преселниците до подготовката за полета им до Червената планета и живота на нея.

Предвижда се апаратът, който ще кацне на Марс, да бъде създаден на базата на марсохода на НАСА „Феникс“. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: