Над 70 вековни дървета в столицата, най-старото е черница на 650 години

Алея в Борисовата градина. Снимка: Елена Чочкова (CC BY-SA 3.0)

Алея в Борисовата градина. Снимка: Елена Чочкова (CC BY-SA 3.0)

Вековните живи дървета в столицата в момента са 71, а в софийската част на Витоша – още 23. Това сочат актуалните данни на Регионалната инспекция по околна среда и води – София.

Най-многобройни сред тях са летните дъбове – близо 50, които са и сред най-дълголетните растения. Сред вековните растения, които могат да се открият в столицата са осем чинара и три бадема. Срещат се още бряст, благун, айлант, смърч, софора, ясен, цер, черница и момонтово дърво.

На Витоша освен летен дъб, могат да се видят над столетни растения и от вида зимен дъб.

Най-старото живо дърво в столицата е черница на възраст около 650 години, която расте на софийската улица „Искър“. Тя достига височина от 20 метра и има диаметър на стъблото от 4,1 метра.

По възраст я следва шествековен летен дъб с три стъбла, който се намира на ул. „Златен рог“ в столичния квартал „Лозенец“. На пет века са три от летните дъбове – на ул. „Йоан Екзарх“ в кв.“Лозенец“, в с. Мърчаево и в с. Драгалевци. В район Панчарево – основно в селата Бистрица и Кокаляне, има още 35 вековни дървета – горун, благун, летен дъб, цер и бук.

Най-старото дърво в България е Байкушевата мура – в парк Пирин – на около 1300 години.

От екоинспекциите извършват проверки за екологичното състояние на дърветата всяка година и регистрират настъпилите промени. Грижа за многолетните растения обаче имат общините, на чиято територия се намират. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: