Най-високата температура на Земята – в САЩ

Най-високата температура на планетата - 56,666 градуса - е измерена в Долината на смъртта през 1913 г.

Най-високата температура на планетата - 56,666 градуса - е измерена в Долината на смъртта през 1913 г.

Метеоролози приключиха 80-годишен спор къде е регистрирана най-високата температура на Земята и каква е тя, съобщи Ред орбит.

През лятото на 1913 г. температурата достига изгарящите 56,666 градуса Целзий в Долината на смъртта в Калифорния. Това се приема за световен рекорд. По-малко от 10 години по-късно обаче, през септември 1922 г., има съобщения за 57,8 градуса Целзий, регистрирани в Ел Азизия, Либия.

Либийският рекорд обаче предизвиква скептицизъм и кара метеоролози да проверяват дали посочените градуси са регистрирани точно. Резултатите показват, че е имало систематични грешки при отчитането му.

Температурата в Ел Азизия е измерена в италианска военна база със стари инструменти от неопитен човек, като тя не съответства на характерното за района. Затова Световната метеорологична организация призна температурата в Долината на смъртта за най-екстремната, отчитана на Земята.

Световният температурна рекорд е регистриран в ранчото Грийнланд в Долината на смъртта на 10 юли 1913 г. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: