Невероятни снимки на острова, който се „роди“ от земетресението в Пакистан

Силното земетресение с магнитуд 7,7, което удари Пакистан, бе причина в Арабско море да се появи нов остров. Островът е разположен в близост до брега и пристанищния град Гвадар, на около 400 км южно от епицентъра на земния трус.

Ето две нови снимки на сякаш изкарания на повърхността от някой морски бог нов къс земя.

Новопоявилият се остров. Снимка: Pakistan's National Institute of Oceanography/NASA Earth Observatory

Новопоявилият се остров. Снимка: Pakistan's National Institute of Oceanography/NASA Earth Observatory

Островът е висок около 20 метра, дълъг близо 80 метра и широк около 30 метра. Мнозина любопитни жители на Гвадар вече го посетиха, както може да се види и на снимката отгоре.

Учените също имаха възможност да го проучат. Група изследователи от Пакистанския институт по океанография установиха, че на острова има голяма концентрация на метан.

„Екипът ни откри мехурчета, които се издигат към повърхността и се възпламеняват при драсване на клечка кибрит“, заяви Мохамад Даниш от института.

Снимка на новия остров, направена от сателита EO-1 на НАСА на 26-и септември. Снимка: НАСА

Снимка на новия остров, направена от сателита EO-1 на НАСА на 26-и септември. Снимка: НАСА

За сеизмолога Гари Гибсън от университета в Мелбърн появата на острова на стотици километри от епицентъра на земетресението е изненадваща.

„До формиране на остров се е стигало и преди в този район, но това е нещо необичайно и рядко срещано“, каза той. „Не съм чувал за поява на остров на толкова голямо разстояние от епицентъра на труса. Островът всъщност е кален вулкан – струпване на седименти, които са били изтласкани към повърхността от налягането на газа метан по време на земетресението. Тъй че островът няма фиксирана структура, а е смес от кал и скали, която ще се разпадне след време“, обяснява още Гибсън. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!