Обясниха възникването на титанични вълни в океана

Изненадващо, но понякога вътрешните вълни могат ясно да се видят на сателитни снимки. Снимка: NASA/Global Ocean Associates

Изненадващо, но понякога вътрешните вълни могат ясно да се видят на сателитни снимки. Снимка: NASA/Global Ocean Associates

Учени разрешиха загадката на титанични подводни океански вълни, чиято височина може да достигне над 160 метра.

Ефектът им на повърхността е почти незабележим и може да доведе до издигане на водата само със сантиметри. Но във вътрешността на океана тези т.нар. вътрешни вълни са истински исполини с изключително голямо значение за климата на Земята и подводните екосистеми.

Ако се направи напречен разрез на една от тези вълна, тя би изглеждала точно като своите събратя на повърхността. Само че тук разликата между вътрешната вълна и водата около нея е в плътността, която се определя от температурата и солеността. В зависимост от въпросните два параметъра водата се разслоява.

Невидими за окото, тези подводни разграничения между по-студена и солена вода отдолу и по-сладка и по-топла вода отгоре могат да бъдат уловени с апаратура. Международен екип от учени от Масачузетския технологичен институт и техни френски колеги проведоха експерименти, с които обясниха възникването на вътрешни вълни в пролива Лузон, между Тайван и Филипините.

„Тези са най-мощните вътрешни вълни, които са открити засега в океана“, казва Томас Пийкок от екипа. „Те са с размерите на небостъргачи“, допълва той.

Учените провели мащабен лабораторен експеримент, в който използвали подробен топографски модел на морското дъно на пролива, закачен за въртящ се резервоар с диаметър 15 метра. Резултатите показали, че вътрешните вълни се генерират от цялата подводна повърхност на пролива, а не от отделни негови части.

Според учените резултатът ще помогне много за по-доброто разбиране на климата на планетата. 

„Това е важна липсваща част от пъзела на климатичното моделиране“, казва Пийкок. „Ако не се вземат предвид тези вълни, се получават различни резултати“, казва още той. (Източник: Massachusetts Institute of Technology)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: