Откриха огромни резервоари на прясна вода под океаните

Снимка: Jeremy Binns

Снимка: Jeremy Binns

Под дъното на океаните има огромни резервоари с прясна вода, разкри последно проучване на Флиндърския университет в Австралия.

Според ръководещия изследователската група д-р Винсънт Пост, покрай бреговете на континентите има над половин милион кубични километра вода с ниско съдържание на сол, или около сто пъти повече от подземната вода, която сме открили от 19 век насам.

„Това, че знаем за тези резервоари е чудесна новина, защото количеството вода в тях може да захранва някои региони за десетилетия напред“, казва д-р Пост.

Учените смятат, че резервоарите датират от времето, когато нивото на океаните е било много по-ниско и бреговата линия е навлизала много по-навътре в тях. При продължителни дъждове водата се е процеждала надолу в почвата, докато достигне някое скално плато. Когато преди около 20 000 години ледовете започнали да се топят и нивото на световния океан се покачило, тя останала приклещена под солената вода, но и предпазена от слоеве седименти и глина.

И преди откритието учените знаели за съществуването на водни басейни под морското дъно, но ги смятали за редки и специфични случаи. Изследването на д-р Пост показва, че това е глобален феномен.

Въпреки огромния обем на залежите, хидрогеолозите смятат, че трябва много внимателно да се подходи към тяхното изпомпване. Винаги съществува опасност от замърсяване, а най-важното е, че водата в тези резервоари не е възобновяема – ще имаме само една възможност да се възползваме от нея. (Източник: Flinders University)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: