Относно вкусовите качества на „синтетичното“ месо (ВИДЕО)

Вчера на официална церемония двама доброволци опитаха от първия в историята хамбургера от „изкуствено“ месо, отгледано от стволови клетки. Вижте видео за събитието:

Единият от дегустаторите се оказа ученият-диетолог Хани Рутцлер, която сподели, че на вкус кюфтето е „близко до месото“, но не е така сочно, като „природния“ еквивалент.

Нейният колега по дегустация Джош Шонвалд – професионален кулинарен критик – също като Рутцлер смята, че „текстурата напомня на месо“. Но отсъствието на мазнина, по думите му, създава различен вкус от говеждия. Освен това му се е сторило странно да яде хамбургер без кетчуп.

Изпичането и дегустацията на първия изкуствен хамбургер са се състоя на пресконференция в Лондон. В крайна сметка не се оказа вярно първоначалното съобщение, че с готвенето ще се наеме самия проф. Марк Пост. Зад печката застана майсторът готвач Ричард Макгоуан от английското графство Корнуол.

„Бургерът се готвеше така, както и всички подобни блюда, които съм правил преди“, сподели Макгоуан. „Ароматът беше приятен, бургерът изглеждаше апетитно. Успях да не го прегоря“.

Според майсторът готвач обаче ароматът на готвещото се месо не е бил толкова силен. Той обърна внимание и на „добрия цвят“ на приготвеното от него кюфте.

Проф. Марк Пост също е пробвал плода на своя труд. „Мисля, че началото е много добро“, заяви той от университета на град Маастрихт в Холандия.

Според проф. Пост експериментът е доказал, че изкуствен хамбургер може да бъде направен. Освен това с него е положена основа, от която може да се върви нататък. 

Същевременно стана известно, че съоснователят на интернет корпорацията „Гугъл“ Сергей Брин е спонсорирал струващия над 300 000 долара хамбургер. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!