Под леда в Антарктида откриха гигантска падина, по-дълбока от Гранд Каньон

Снимка: Newcastle University

Снимка: Newcastle University

В леда под Антарктида екип учени от Великобритания откри гигантска падина, която е по-дълбока от Гранд Каньон.

Изследователите попаднали на геологичното образувание докато картографирали субглациалната планинска верига Елзуърт, скрита под няколко километра лед. За целите на проучването сателитни данни били комбинирани с тези от радар, проникващ под масивната ледена покривка, и събрана с помощта на самолет информация.

Учените прекарали три сезона, за да проучат въпросния регион в западна Антарктида, в който открили гигантската долина, чиято дълбочина достига 3 километра.  На дължина тя се простира на повече от 300 километра, а ширината и на места е 25 километра. В някои участъци падината е на 2000 метра под морското ниво.

„Откритието на тази гигантска падина и описването на околния планински пейзаж беше изключително щастливо стечение на обстоятелствата“, казва водещият автор на научната публикация д-р Нийл Рос.

„Бяхме събрали данни от радарното сондиране на леда от двата края на тази огромна скрита долина, но нямахме информация за това какво се крие помежду. Използвахме сателитни данни за да попълним празнините, защото въпреки че е скрита под няколко километра лед, тази долина е толкова голяма, че се вижда от космоса“, обяснява Рос.

Гигантската падината и древната планинска верига били издълбани в скалата преди милиони години от ледено поле, сходно с това в днешния Антарктически полуостров. Изследването на учените хвърля светлина върху големината, дебелината и движението на древното ледено образувание.

„За мен [откритието] демонстрира колко малко все още знаем за повърхността на собствената ни планета“, казва Рос. (Източник: Newcastle University)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!