Професор разпозна пасажи на Шекспир по лошия почерк и правописните грешки

Уилям Шекспир

Уилям Шекспир

От векове учените търсят отговора на една литературна мистерия: Кой е написал петте допълнителни пасажа на „Испанска трагедия“ на Томас Кид. Сега проф. Дъглас Брустър смята, че е открил окончателно доказателство за това, че текстът е дело не на друг, а на самия Уилям Шекспир.

При анализа на пасажите проф. Брустър е идентифицирал специфични за Шекспир правописни грешки и характерен лош почерк. 

„Това е окончателното доказателство, което ни трябва, за да приемем тези допълнителни пасажи за принадлежащи към канона на Шекспир“, казва Брустър. „Не всеки ден ни се случва да идентифицираме нови писания от Шекспир, така че това е много вълнуващ момент“, казва още професорът.

Брустър изследвал характеристиките на правописа на Шекспир в ръкописа на пиесата от 16-и век „Сър Томас Мор“. Професорът открил 24 допирни точки между това произведение и „Испанска трагедия“ – пиеса, публикувана с нов материал горе-долу по същото време като „Хамлет“.

Разкритията показват, че начинът, по който пише английският поет, е старомоден и специфичен: например за думи като „spotless“ и „darkness“ Шекспир е използвал само едно „s“, вместо две. Думи в минало време като „wrapped“ и „blessed“ пък завършвали на „t“ вместо „d“. Също издаващ е и стилът на писане на една и съща дума по два различни начина – например „alley“ е изписана като „allie“ и “allye“ в един и същи стих.

Приносът на Шекспир към ревизираната версия на „Испанска трагедия“ е заподозрян още през 1833 г. от Самюъл Тейлър Колридж, но случаят остава отворен заради няколко странни стиха в добавените пасажи. Според Брустър обаче те са били разчетени грешно.

„Един пасаж буквално ме караше да стоя буден нощем и да се чудя какви ги е вършил Шекспир“, казва Брустър. „Тогава осъзнах, че преписвача или печатарят не е разчел правилно неговия ръкопис… Щом веднъж разбереш какъв е бил оригиналния стих, красотата му изплува на повърхността“, обяснява Брустър. (Източник: University of Texas at Austin)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!