Проста формула описва точно бунтове, кибер-атаки и… бебешкия плач

Бунтове в Атина през 2012 г. Снимка: athens.rioter/flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Бунтове в Атина през 2012 г. Снимка: athens.rioter/flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Странно, но се оказа, че широк спектър от човешки проявления – от кибер-атаки и бунтове до бебешкия плач – могат да бъдат описани по точен начин с проста формула.

Изследователи от Университета на Маями откриха математически поход, който подобно на единна теория на човешкия конфликт описва остротата и разположението във времето на лични, както и на социални конфронтации.

Оказва се например, че начинът по-който бебешкият плач се засилва с времето е сравним с ескалацията на протестите в Полша преди разпадането на Съветския съюз. И в двата случая основните действащи лица – бебето и бунтуващите се – достатъчно бързо надграждат над действията си срещу по-голeмият и муден обект (родителите/правителството), който е неспособен или не желае да реагира.

„Като изберем дадено бебе и родител и изучим какви действия на родителя карат детето да плаче по-силно или по-слабо, можем да разберем по-добре как да се противопоставим на кибер-атаки срещу определен сектор в щатската кибер-структура. Или как избухване на гражданско неподчинение на дадено място (например Сирия) ще се развие вследствие на определена правителствена намеса“, казва Нийл Джонсън от екипа. 

Учените открили невероятни прилики между привидно несвързани помежду си конфронтации. Такъв бил случаят с конфликта в Сиера Леоне, Африка, който имал същата динамика като нарко-партизанската война в Антиокиа, Колумбия.

Друго сходство учените открили между кибер-атаките на чужди групировки срещу щатския хай-тек сектор и атаките на стоковия пазар срещу Дженерал Електрик. Тези атаки от своят страна наподобявали на взаимоотношенията между бебета и родители.

Според изследователите работата им показва, че математическата формула AB-C може да си използва за прогнозиране на развоя на събитията при конфронтации. (Източник: University of Miami)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!