Първата в света подводна университетска лекция

Професор Смит и неговите студенти изучават живота в кораловия риф. Снимка: University of Essex

Професор Смит и неговите студенти изучават живота в кораловия риф. Снимка: University of Essex

Студентите от Университета на Есекс станаха участници в образователен процес на съвсем ново ниво – на 18 метра под водата и в отдалечен край на Индонезия. 

Подводните лекции по морска биология, според университета, са първите по рода си и спомагат за по-пълноценното преподаване и усвояване на материята за живота в кораловите рифове. 

За курсовете проф. Дейвид Смит използвал специална аудио апаратура, така че да може да говори със студентите и да им обяснява какво виждат в момента, в който го виждат. По този начин постиганата комуникация радикално се отличава от обичайно използваните при подводни спускания жестове или табли за писане.

„Беше фантастично преживяване, защото можах да използвам силата на наблюдението, както никога досега“, казва проф. Смит. „Гмуркал съм се хиляди пъти през годините, но това беше изцяло нова опитност, защото можех да обяснявам на студентите точно какво виждат и да привнеса повече страст и чувство в цялата лекция“, допълва той.

Професор Смит използвал специален преподавателски грант отпуснат от университета, за да закупи подводната аудио система. Тя се използва главно от телевизионни водещи и в някои случаи от професионални гмуркачи. Смит носел маска с микрофон, а студентите разполагали със слушалки, с които да чуват обясненията му. Хидрофон – подводен микрофон – бил поставен във водата и свързан с контролна кутия и записващо устройство на лодка. 

Били записани над 1000 видеа с обща продължителност 15 часа. Те ще послужат като полезен образователен ресурс за студенти, които няма да имат възможност да участват в подводната лекция.

„Беше преживяване, което няма как до се получи при традиционните лекции“, казва студентът по биология Тили Джеймс. (Източник: University of Essex)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!