Риби използват знаци, за да комуникират

Рибите от вида Plectropomus pessuliferus използват знаци, за да посочват на своите партньори в лова къде се е скрила плячката. Снимка: Jon Hanson

Рибите от вида Plectropomus pessuliferus използват знаци, за да посочват на своите партньори в лова къде се е скрила плячката. Снимка: Jon Hanson

Хищните риби от вида Plectropomus pessuliferus използват знаци, за да посочват на своите партньори в лова къде се е скрила плячката, показаха резултатите от ново изследване.

Това е първият случай, в който е известно риба да използва „насочващи движения“ или специфични индикации в опит да покаже на друго същество обект от общ интерес.

Предишни изследвания разкриха, че Plectropomus pessuliferus често ловува заедно с вид змиорка (Gymnothorax javanicus) и вид зеленушка (Chelinus undulatus). Кооперацията между трите вида е взаимоизгодна, защото увеличава шансовете им да се доберат до храна.

Рибата Plectropomus pessuliferus е много бърза и е способна да улови плячката в открити води, а змиорката може да се провира в тесни пролуки, където се крият малки рибки. От своя страна зеленушката допринася към отбора с мощните си подвижни челюсти, с чиято помощ може да „изсмуче“ жертвата от дупка или да разтроши рифа, който й служи за убежище.

Според публикацията на учените от университета на Нюшател и Кембриджкия университет, Plectropomus pessuliferus използва два отделни сигнала.

Единият е специфично разклащане на тялото, с което подканя змиорката да се присъедини към лова. Вторият е насочващият и се състои в това, че рибата застава вертикално и указва с глава надолу къде се крие плячката или къде последно е видяна.

Екипът е натрупал 187 часа на наблюдение на Plectropomus pessuliferus в рифове край Австралия и Египет.

„Подобни пози или насочващи движения в животинския свят досега са наблюдавани единствено при човекоподобните маймуни и при гарваните“, казва Редуан Бшари от университета Нюшател.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!