Ще измерват валежи чрез мобилните мрежи

Телефонна кула. Анализа на отслабването на сигнала между кулите дава информация за интензивността  на валежа. Снимка: forklift

Телефонна кула. Анализа на отслабването на сигнала между кулите дава информация за интензивността на валежа. Снимка: forklift

Група холандски учени под ръководството на Арт Овереем от университета на Вагенинген предложи интензивността на валежите да се измерва чрез смущенията в сигналите на мобилните мрежи, причинени от тях, съобщи сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

За тези измервания от екипа на Овереем смятат да използват сигналите от около 8000 комуникационни станции на мобилни оператори в Холандия. С помощта на специален алгоритъм ще бъде следена промяната в тяхната мощност по време на дъжд.

На практика учените ще анализират данните за мощността на сигнала между телефонните кули. Принципът на измерване на интензивността на валежа се свежда до това, че докато вали дъжд, молекулите на водата поглъщат част от енергията на микровълните, отслабвайки в известна степен силата на сигнала. Колкото повече капки има и колкото по-голям е размерът им, толкова по-значителен ще бъде спада в мощността.

В предварителното си изследване учените са събирали данни по новия метод в течение на 12 дена. След обработка на информацията със специален алгоритъм, учените сравнили резултата с карта, съставена по традиционния начин и установили, че технологията е точна. Освен това алгоритъмът е позволил в реално време да се определи движението на атмосферния фронт, който предизвиква валежа.

Измерването на количеството на валежите понастоящем се прави с помощта на дъждомери. По данни на изследователите техният брой в Европа е намалял с 50 на сто в периода 1989 – 2006 г. и с 90% в Южна Америка. Благодарение на новия метод учените ще могат да измерват интензивността на валежите в цяла Европа, както и в други части на света с развити телекомуникационни мрежи. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!