Ще изследват първите образци вода от езерото Восток

Радарно сателитно изображение на езерото Восток, Антарктида. Снимка: НАСА

Радарно сателитно изображение на езерото Восток, Антарктида. Снимка: НАСА

Руски учени са извадили образци от леда от реликтовото подледно езеро Восток в Антарктида, което в продължение на милиони години е било изолирано от външния свят. Специалистите са извадили образци още през февруари миналата година, но с тогавашната технология още не е било сигурно доколко образците не са всъщност от ледника над самото езеро съобщи РИА „Новости“. 

От анализа на пробите вода, скрита под 4-километровия антарктически лед, специалистите очакват големи научни открития. Пробите са били взети на дълбочина 3406 метра.

Специалистите вече са започнали изследвания за определяне на състава на леда. Извършват се газови, изотопни и биологични анализи. Учените се надяват да разберат какъв е бил съставът на атмосферата на Земята преди около 500 милиона години, а също как се е образувала Антарктида.

Ако в пробите от езерото Восток бъдат открити живи организми е възможно да разберем много за живота, съществувал на Земята преди почти 20 милиона години.  Също така, поради екстремните условия в езерото Восток, наличието на живот там би доказало, че е възможно да съществува живот и на планети с подобни условия – такава планета, например, е един от спътниците на Юпитер, на който под дебел лед е скрито цяло море, предаде Интерфакс.

Восток е най-голямото от 370 подледни езера в Антарктида. Площта му е 15 000 квадратни километра, а дълбочината му надхвърля 1200 метра. Руският изследователски екип успя да достигне мистериозното езеро Восток след дългогодишна упорита работа.

През 70-те години на миналия век, в района на станцията Восток са започнали сондажи, насочени към палеоклиматични изследвания.  Тогава дори не е се е знаело, че водоемът съществува. Езерото Восток е открито през 1996 г. През 1998 г. сондирането е спряно до разработването на нови технологии, предотвратяващи замърсяването на водите на уникалното езеро. През 2006 г., след 8-годишно прекъсване, сондирането започва отново. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!