Слоновете разбират, когато им се посочва нещо – без тренировка!

Слоновете често правят жестове с хоботите си. Дали за това ни разбират, когато им сочим неща? Източник: Muhammad Mahdi Karim (GNU Free Documentation License, Version 1.2)

Слоновете често правят жестове с хоботите си. Дали за това ни разбират, когато им сочим неща? Източник: Muhammad Mahdi Karim (GNU Free Documentation License, Version 1.2)

Когато хората искат да привлекат вниманието на някой към нещо, те го правят съвсем естествено като посочват – и то от много ранна възраст. 

Ново изследване показа, че слоновете също разчитат въпросния жест и дори могат да го използват като подсказка за намиране на храна. Според учените това е доста впечатляващо, защото много от човекоподобните маймуни не притежават тази способност.

„Показвайки, че африканският слон спонтанно и без тренировка разбира от посочване, ние демонстрирахме, че тази способност не е само човешка, а е еволюирала в биологична линия животни, която е много отдалечена от тази на приматите“, казва Ричард Бърн от Университета на Сейнт Андрюз.

„Това, което слоновете споделят с хората, е че живеят в сложна и комплицирана мрежа [на взаимоотношения], в която подкрепата, емпатията и помощта са критични за оцеляването. Може би само в такива общества способността да се проследява посочване има адаптивна стойност“, допълва Бърн.

Бърн и неговата колежка Анна Смет изучавали поведението на слонове, чиято „работа“ била да превозват туристи до водопада Виктория в Африка. Животните били приучени да реагират на определени гласови команди, но не и на посочване.

Оказало се, че слоновете, които били по-опитомени или родени „в плен“, не били по-добри в разчитането на жеста за посочване от по-неопитомените или родените в природата. Според учените е възможно животните да използват подобни знаци помежду си, предавайки информация с гъвкавите си дълги хоботи. Слоновете наистина често правят жестове с тях, но все още не е установено дали става въпрос за посочване.

Изследването помага да се разбере какво е направило възможно използването на диви слонове за полезна за човека работа в течение на хиляди години. Те имат естествена способност да взаимодействат с хората, въпреки че за разлика от кучетата, конете и камилите никога не са били селектирани специално за целта.

„Слоновете са съзнателни по подобен на нас начин в много по-голяма степен, отколкото се смята, и това им позволява да разбират специфичния ни начин за обозначаване на неща в средата чрез посочване“, казва Бърн. (Източник: Cell Press)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: